De leden van deze werkgroepen hebben samen de verantwoordelijkheid voor de exploitatie van en alle activiteiten in en rond de museummolen “Jan Pol”. Ze dragen zorg voor de inrichting van het museum en de wisselende exposities. Ook verlenen zij medewerking aan exposities opgezet door andere musea of verenigingen. In het museum ondersteunt een vaste groep vrijwilligers als rondleider en baliemedewerker.
Molenspelcompetitie, fietstochten, oktober kindermaand, verhalenweekend. Data en programma’s vind je op de website onder agenda.
Ook zorgen zij voor de exploitatie van de koffie- en theeschenkerij en de museumwinkel.
Deze werkgroep draagt zorg voor de documenten: o.a. boeken, documenten, artikelen enz. Dit archief bevindt zich voor een groot gedeelte in ‘De Spinde’. Tevens beheren zij het beeld-, film en geluidmateriaal. In het beeldarchief bevinden zich meer dan 22.000 foto’s uit de voormalige gemeente Dalen.
Het geluidmateriaal bestaat uit interviews met oud Dalenaren, die ons een kijkje geven in het leven en wonen in Dalen in de 20ste eeuw. Er zijn een paar honderd waardevolle film- en video-opnames uit de afgelopen 60 jaar.
Alle ingebrachte materialen worden door hen gearchiveerd en op verzoek beschikbaar gesteld aan derden t.b.v. onderzoek, schrijven van artikelen en boeken.
In de toekomst wordt alles ondergebracht in een nieuw registratie systeem dat via deze website kan worden ingezien. De werkgroep wacht nog een flinke klus, die zeker een aantal jaren in beslag zal nemen.
Deze twee werkgroepen zijn verantwoordelijk voor de collectie historische gebruiksvoorwerpen, landbouwwerktuigen , huishoudelijke voorwerpen, kleding en textiel. De verzameling is opgeslagen in ’De Roezemoes’ naast de museummolen. De ingebrachte materialen worden door hen beoordeeld op hun museale waarde en kwaliteit. Na registratie worden ze tentoongesteld in het museum of ondergebracht in het depot.
Op aanvraag worden voorwerpen en kleding aan derden uitgeleend. Ook verzorgen zij modeshows in historische kleding.
Ook deze collectie wordt in de toekomst ondergebracht in een nieuw registratie systeem dat via deze website kan worden ingezien. Het is een proces dat een aantal jaren in beslag zal nemen.
Deze werkgroep laat drie keer per jaar een Nieuwsbrief verschijnen. Vrienden/donateurs ontvangen deze gratis. In de nieuwsbrief vind je naast de aankondigingen van onze activiteiten historische artikelen en foto’s over en van de voormalige gemeente Dalen. De leden van de werkgroep doen naslag in ons eigen archief, maar gaan ook op onderzoek in andere archieven en doen interviews. Het blad dat sinds1996 wordt uitgegeven, zorgt voor een sterke binding met onze donateurs.
Als historische vereniging maken wij ons sterk voor het behouden van historische monumenten en landschapselementen in de voormalige gemeente Dalen. Het behouden van open plekken (groen) in onze dorpen, om zo het dorpse karakter te bewaren, is een van onze aandachtspunten.
In Dalen staan 8 Rijksmonumenten, in Wachtum 2 en op Dalerveen 2. Ook zijn er een aantal Provinciale monumenten. Bij de gemeente Coevorden zijn rond 60 karakteristieke objecten (panden) uit de voormalige gemeente Dalen gedocumenteerd.
De leden van deze werkgroep denken en doen mee in de plaatselijke overleggroepen over deze onderwerpen.
Dalen – Rijksmonument de Brinken 5 gebouwd in 1908 i.o.v. Alidus Caspers.
Dalen - Karakteristiek pand Hoofdstraat 50 gebouwd
in 1916 i.o.v. Martinus Caspers
Dalen - Monumentale dorpsput aan de Kruisstraat in 2010 aangeboden aan de bevolking door Aold Daol’n.
Dalerveen – Provinciaal monument Hoofdstraat 141 gebouwd in 1923i.o.v. Lambertus Honning.
Wachtum – Oorlogsmonument verzetsman
Jan Otterman opgericht in 1945.
Dalerpeel – Beeldbepalende boerderij
Berkmeerweg 47 gebouwd in 1938.
Ons museum wordt door dit platform geïnformeerd over ontwikkelingen op gebied van exploitatie en inrichting. Ook kunnen we via het platform een beroep doen op ondersteuning door een museumconsulent. Via het platform onderhoudt museummolen ”Jan Pol” contacten met alle 50 musea in Drenthe. Hier worden ideeën uitgewisseld en kan men een beroep doen op elkaars expertise.
Bij de herinrichting van het museum, maar ook bij andere technische klusjes in en om de molen, kunnen we een beroep doen op een aantal vrijwilligers. Met hun kennis en gereedschap is dit een onmisbare groep. Verder is er een groenploeg die het terrein om de molen en het depot, bij de dorpsput en de oude schoolpomp onderhoudt.
Met ons museum en opslaglocaties grenzen wij aan het Doeplein van de BWB-school en delen zo de buitenruimtes, die horen bij de school, de molen en de bibliotheek. Onze bezoekers m.n. kinderen maken graag gebruik van de speelmogelijkheden op dit prachtige plein. Vanuit het bestuur van Aold Daol’n heeft er iemand zitting in de stichting “Doeplein”.
Sociale Media: PR, website, facebook
Deze werkgroep zorgt ervoor dat er bekendheid wordt gegeven aan alles wat Stichting Aold Daol’n en museummolen ’Jan Pol’ aangaat. Ze doen dit o.a. via de regionale pers en sociale mediakanalen. En natuurlijk via onze eigen website en facebook. Op de facebookpagina worden wekelijks oude foto’s met beschrijving geplaatst en worden activiteiten aangekondigd. Samen zorgen zij voor het onderhoud en het actueel houden van de website.