Bijbel als onderduikgeschenk Dalerpeel WO2

In Dalerpeel verliepen de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog rustig. Tijdens de inval in mei 1940 sneuvelden er gelukkig ook geen soldaten uit het dorp.

Hendrik Kikkert, geboren in 1912, werd echter als verbindingsofficier opgeroepen om mee te vechten tegen de Duitsers op de Grebbeberg. Gelukkig bracht hij het er heelhuids vanaf. Teruggekomen in Dalerpeel werd Hendrik echter opgeroepen voor dienst aan de Duitsers en besloot toen onder te duiken.

Hij werd opgevangen in het gezin van Klaas Swiers en z’n vrouw Pietertje Booy.

Swiers was veenbaas onder de grote vervener Bruins Slot en woonde met z’n vrouw in een bescheiden huisje aan de Steigerwijk, hieronder rechts op de foto.

Hendrik Kikkert nam vervolgens al snel actief deel aan het verzet in Emmen en omstreken vanuit z’n onderduikadres. Het is ons niet bekend waar hij daarna verbleef. In 1942 namen hij en z’n vrouw Marie Veldmeijer een Joods kind in huis, waarvoor hij later het ereteken Yad Vashem ontving. Vanuit het verzet sloot hij zich aan bij de BS (Binnenlandse Strijdkrachten) en in die tijd heeft hij ook nog een tijdje in krijgsgevangenschap gezeten. Van 1946 tot 1972 was hij lid van de Tweede Kamer voor de CHU.

Klaas Swiers had tijdens de korte onderduik van Hendrik Kikkert ook zijn dochter Lammie met haar kinderen Klaas (1933), Jans (1935), Piet (1937) en Hennie (1942) bij zich inwonen. Zij was de weduwe van Lute Pastoor die in 1943 was verongelukt met een paard. Het was een moeilijke tijd voor het grote gezin. Nadat oma Pietertje in 1946 en opa Klaas in 1951 waren overleden, stond moeder Lammie er weer alleen voor. Ze heeft haar levensgeschiedenis doorgegeven aan haar kinderen en is haar ouders eeuwig dankbaar voor hun hulp en toewijding.

Als dank voor de periode van onderduik in het gezin van Klaas Swiers, schonk Hendrik Kikkert hen een Bijbel met daarin de volgende tekst.

Kleindochter Hennie Weggen-Pastoor uit Dalerpeel schonk de Bijbel met dit prachtige verhaal onlangs aan Aold Daol’n. Het verhaal van dankbaarheid in een moeilijke periode blijft zo goed bewaard.

De kinderen Pastoor in 1948.
v.l.n.r.: Jans, Klaas en Piet en vooraan zusje Hennie.

Inhoudsopgave